Deel dit artikel

Karen’s blog: Het kattenleed was ‘niet erg genoeg'?

Het kattenleed was ‘niet erg genoeg'?

Het kattenleed was ‘niet erg genoeg'? | Foto: ©House of Animals

We krijgen veel vragen over hoe het nu gaat met de katten van fokkers Zeger T. en Bianca E. van Cattery Nazarene. Afgelopen 4 oktober zijn we behoorlijk gedesillusioneerd teruggereden vanuit Zeeland. Op onze aanwijzing kwam de politie in actie, omdat de fokkers zich daar gevestigd hebben met maar liefst 40 katten. Maar tot onze grote verbazing werden alleen de fokkers aangehouden en bleven de katten achter. Het kattenleed was volgens de betrokken agenten ‘niet erg genoeg’.

Toen we de week erna een perfecte samenwerking hadden met politie en LID in Oud-Beijerland, waar alle katten in beslag werden genomen van een fokker met een houdverbod, was de verwarring compleet en kregen we nog meer vragen. Daarom hierbij wat opheldering.

Kattenleed

De cattery van Bianca E. en Zeger T. Heette aanvankelijk Cattery Nazarene, maar inmiddels hebben ze hun naam veranderd naar Cattery Ganesha. House of Animals ontmaskerde deze fokkers van Maine Coons afgelopen juni, toen ze nog in Heerlen actief waren. Undercover telden we in een kleine sociale huurwoning zeker 40 katten. We ontvingen meldingen over Maine Coons met niesziekte, giardia, vlooien, tandproblemen, kittens zonder inentingen en kittens met ondergewicht. Ook werd er gerommeld met geboortedata en stambomen zijn ondanks beloftes nooit afgegeven. Kopers bleven achter met torenhoge dierenartsrekeningen.

Ons onderzoek wees en wijst uit dat er zeer intensief gefokt wordt door het koppel. In een jaar tijd zijn er minsten 83 kittens geboren. House of Animals deed een handhavingsverzoek bij de gemeente. Na een rechtszaak aangespannen door de woningbouwcorporatie, werden ze door de rechter gesommeerd de woning te verlaten en moesten ze op zoek naar een nieuwe locatie. Bij het verlaten van hun woning in Heerlen lieten ze in ieder geval één doodzieke kat en tientallen aquaria met levende en dode vissen onverzorgd achter.

Gered uit de handen van kattenfokkers Bianca en Zeger | Foto: ©House of Animals

Voor ons werd het prioriteit nummer 1 om erachter te komen waar ze naartoe vertrokken waren, want we hadden grote zorgen over de tientallen katten die wél waren meeverhuisd. Jullie deelden onze oproep massaal op de sociale media en dat zorgde ervoor dat we ze op het spoor kwamen in het Zeeuwse Zaamslag.

Het kattenleed was ‘niet erg genoeg'?

Kattenleed: ernstige tandvleesproblemen | Foto: ©House of Animals

Niet erg genoeg?

Meteen de volgende dag zijn we naar Zaamslag gereden, waar Bianca E. en Zeger T. Inderdaad verbleven. We hebben daarop de politie gebeld, die kwamen om het stel aan te houden, maar tot onze grote frustratie niet de aanwezige katten - na overleg met de LID - veiligstelden. De katten zouden er niet erg genoeg aan toe zijn. Dit staat haaks op de informatie die wij hadden. En bovendien, hoe is het mogelijk dat je 40 katten inclusief piepjonge kittens op een paar vierkante meter in een bouwval van een huis laat zitten?

Het kattenleed was ‘niet erg genoeg'?

Zwaar vermagerd | Foto: ©House of Animals

Inmiddels is er veel gebeurd. Zo kwamen wij erachter dat er in de dagen na de arrestatie katten elders zijn ondergebracht. De fokkers hebben op deze manier belangrijke bewijslast, namelijk zieke katten, weggemoffeld. En waar zijn die arme dieren gebleven? Ons onderzoek ging verder en we kunnen jullie nu vertellen dat het grootste deel van de katten en kittens inmiddels is gevonden! Bezorgde bekenden van Zeger T. en Bianca E. konden de situatie niet meer aanzien en namen de dieren mee, op verzoek van de fokkers.

verzwakte poes

Ernstig verzwakt | Foto: ©House of Animals

De toestand van deze katten en kittens was en is in sommige gevallen zo slecht, dat de opvangadressen besloten contact met ons op te nemen en het hele verhaal uit de doeken te doen. De moederpoezen zijn zwaar vermagerd, zaten onder de klitten en ontlasting. Twee van hen zijn er zo slecht aan toe dat ze intensieve medische zorg nodig hebben. De kittens zaten onder de vlooien, hebben ernstige giardia en diarree en zijn zwaar vermagerd. Een aantal van de kittens is er nog steeds slecht aan toe, ondanks de goede zorgen die ze nu krijgen.

vervuild met ontlasting

Kittens vervuild met ontlasting | Foto: ©House of Animals

Dankbaar

Voor het eerst in lange tijd kregen we echt zicht op de toestand van de katten. Het is voor ons niet te bevatten dat deze dieren - drie dagen voordat ze door de bezorgde kattenliefhebbers zijn weggehaald - nog ‘goed genoeg’ waren bevonden om te blijven. Vooral de jongste kittens hadden het niet overleefd als ze niet waren weggehaald bij de fokkers, zo is ons verzekerd. We zijn de kattenvrienden dan ook heel erg dankbaar dat ze zich met zoveel overgave over de dieren hebben ontfermd.

Het kattenleed was ‘niet erg genoeg'?

Het kattenleed was ‘niet erg genoeg'... | Foto: ©House of Animals

Voor nu kunnen we melden dat de misdrijven die Bianca en Zeger meenden ongestraft te kunnen plegen in onderzoek zijn. Wij zullen de politie voorzien van ons enorm dikke dossier met álle bewijzen die we in de afgelopen maanden hebben opgebouwd. Het zou erg terecht zijn als deze mensen een houdverbod krijgen. Ze laten keer op keer zien niet in staat te zijn om voor dieren te zorgen, of dat nu cavia’s, vogels, vissen of katten zijn. Geld verdienen over de rug van dieren is hun enige drijfveer. Dit moet definitief stoppen en ik heb er inmiddels weer vertrouwen in dat dat ook gaat gebeuren.

We houden jullie op de hoogte!
.

©Karen Soeters | House of Animals - dit artikel verscheen eerder op AnimalsToday

© 2017-2024 House of Animals - IBAN: NL65 TRIO 0198 0364 93
Volg ons!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram