Op 22 augustus 2019 besteedde Nieuwsuur aandacht aan het houden van illegale hondengevechten in Nederland en elders in Europa. Aanleiding was de start van het proces tegen vier verdachten die zeker zeven hondengevechten georganiseerd hebben. De verdachten handelden als criminele organisatie en veroorzaakten daarbij schrijnend dierenleed, voor, tijdens en na hondengevechten.

Ook Animals Today heeft uitvoerig aandacht besteed aan de tragische gevolgen voor deze dieren bij dergelijke gevechten, vaak met ernstige verwondingen of de dood tot gevolg. De ontwikkelingen rond het proces van de vier verdachten uit Amersfoort, Soest en Zeist zijn op de voet gevolgd. Conclusie: hondengevechten komen ook voor in Nederland, maar ondanks de ernstige vergrijpen waaraan deze criminelen zich schuldig hebben gemaakt, komen ze er praktisch onbestraft mee weg. In de uitzending van Nieuwsuur benadrukte Karen Soeters met klem:

“Hopelijk dat deze mensen goed gestraft worden en nooit meer honden mogen houden.”

Helaas variëren de opgelegde straffen van hooguit negen maanden cel tot minimaal 100 uur taakstraf. Een schril contrast met het veroorzaakte dierenleed en het daarmee verdiende bloedgeld van duizenden euro’s. En ondanks het door het OM geëiste houdverbod hebben deze criminelen wederom honden kunnen aanschaffen. Tragisch om te constateren dat deze honden waarschijnlijk hetzelfde zullen ondergaan als hun voorgangers wanneer er niet ferm wordt opgetreden.

illegale hondengevechten
Illegale hondengevechten komen voor in Nederland maar de straffen zijn te laag

Een opsomming van de strafbare feiten waaraan de verdachten zich schuldig hebben gemaakt:

  • Het (door)fokken en verhandelen van honden voor hondengevechten;
  • het illegaal trainen van de honden, o.a. door het voortrekken van exorbitant zware gewichten en de z.g. flirt pole training;
  • het organiseren van tenminste zeven illegale hondengevechten;
  • het bezitten van verboden geneesmiddelen en het uitvoeren van verboden ingrepen bij verwondingen om honden ‘op te lappen’;
  • het vormen van een criminele organisatie.

Blijvende aandacht voor uitbreiding strafwet

De veroordeling van deze criminelen is helaas nog maar het topje van de ijsberg. Zeker 400 honden zijn naar schatting her en der in Nederland nog steeds betrokken bij illegale gevechten. In haar blog pleit Karen voor uitbreiding van de wet met preventieve maatregelen: het verbieden van illegale trainingsmethoden, het strafbaar stellen van het ophitsen van de honden en het houdverbod.


Herkenbare tekenen

Vanwege het illegale karakter van de hondengevechten blijft de kans klein om op heterdaad betrapt te worden. Deze dieren worden echter systematisch verwaarloosd en mishandeld. Er zijn herkenbare tekenen die wijzen op dierengevechten:

“Honden zien er vaak onverzorgd en vermagerd uit en kunnen verwondingen of littekens hebben rond de kop, hals en poten. Ook zijn ze moeilijk benaderbaar.”

Hoe kun jij helpen?

Heb je kennis over illegale hondengevechten of vermoeden van een ernstig verwonde hond door dierengevechten, meld dit dan bij de politie. Meld je liever anoniem of niet bij de politie, benader ons, House of Animals en Animals Today, via redactie@animalstoday.nl. Wij gaan discreet met jouw melding om en vermelden nooit privégegevens aan derden. Wij zorgen dat er daadwerkelijk iets met jouw melding gebeurt!

©HouseofAnimals.nl