House of Animals spoort malafide kattenfokkers en -handelaren op en openbaart hun wandaden. Naast onze successen met betrekking tot hondenfokkers hebben wij nu ook een team dat zich bezighoudt met malafide kattenhandel.
Onze eerste zaak was meteen een zeer schokkende. Zo openbaarden we in een reportage de misstanden bij Wildcatsfarm, een servalfokker in het Limburgse Echt. Naast servals fokt deze fokker ook onder de naam “Cattery Mickey” katten zoals Savannah, Selkirk Rex en Bengalen. De katten worden er onder erbarmelijke omstandigheden gehouden en blootgesteld aan niesziekte, giardia en schimmelinfecties.
We hebben in deze zaak aangifte gedaan bij de politie, een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente Echt-Susteren en hebben bij het Veterinair Tuchtcollege een klacht ingediend tegen de dierenarts in kwestie.
Ook deden wij onderzoek naar “Cattery Kremen City”, een katten broodfokker die maar liefst 91 katten in huis en in een sta caravan in de tuin hield. Veel katten die hier gekocht waren leden aan FIP (Feline infectious peritonitis), meestal met dodelijke afloop.
Ontwikkelingen in deze zaak maken we bekend op onze social media kanalen en op ons nieuwsplatform Animals Today.
Sinds 2014 is het verboden om te fokken met dieren waarvan het welzijn van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld. Dit geldt niet alleen voor bedrijfsmatige fokkers, maar ook voor mensen die thuis een nestje fokken. Het gaat dan bijvoorbeeld om rassen zoals de Dwelf, de Bambino Sphynx en de Scottish Folds, ofwel vouwoorkatten. Vooral de Scottish Folds zijn enorm populair, maar zij moeten hun schattige uiterlijk bekopen met een leven lang pijn. De naar voren gevouwen oren zijn namelijk een gevolg van een erfelijke groeistoornis van het kraakbeen. Deze stoornis beperkt zich niet alleen tot de oren maar verzwakt het kraakbeen in het hele lichaam van de kat waardoor ze pijnlijke gewrichtsontstekingen en misvormde poten kunnen krijgen.
Een volkomen terecht verbod dus, maar de overheid grijpt nog steeds niet in bij overtreden van deze wet. House of Animals deed onderzoek naar de handel in dit verboden kattenras en stelde vast dat er vooral op advertentieplatform Marktplaats nog volop handel wordt gedreven met Scottish Folds.
Naar aanleiding van dit onderzoek heeft House of Animals aangifte gedaan tegen Marktplaats wegens het faciliteren van dierenmishandeling en het medeplegen van een economisch delict.
We zorgen voor structurele aandacht voor malafide kattenhandel in de media. Onze campagnes hebben een groot bereik. Door ons werk verschenen vele publicaties in landelijke en regionale kranten. Ook hebben wij, in de vele jaren dat wij ons voor alle dieren inzetten, honderden informatieve en kritische artikelen gepubliceerd op onze nieuwssite Animals Today.