De illegale handel in wildlife is een lucratieve business. De prijzen die worden betaald voor beschermde diersoorten overstijgen de prijzen van goud of cocaïne. Wetenschappers waarschuwen dat de georganiseerde illegale handel in een alarmerend tempo gaande is en grote gevolgen heeft voor onze planeet.

Spreker van de avond was niemand minder dan Dr. Daan van Uhm, Assistent Professor Criminologie aan de Universiteit Utrecht, tevens lid Raad van Advies van de Stichting No Wildlife Crime. De avond werd ingeleid door House of Animals-oprichter Karen Soeters.

Dr. Van Uhm heeft in 2016 een proefschrift geschreven over de illegale handel in wildlife: ‘Uncovering the illegal wildlife trade: inside the world of poachers, smugglers and traders’ aan de Universiteit Utrecht.

Hij is met recht een kenner op het gebied van wildlife crime. Hij onderzocht de betrokken partijen bij deze handel en hoe deze bloeiende en winstgevende business wordt georganiseerd. Dr. Van Uhm voerde zijn veldonderzoek uit in Marokko, waar hij de illegale handel in berberapen onderzocht; in China waar hij de producten voor traditionele medicijnen onderzocht zoals tijgerbot en neushoornhoorn. En tot slot onderzocht hij de illegale handel in kaviaar in Rusland.

Dr. Van Uhm waarschuwt voor de gevolgen van wildlife crime:

“Het is niet alleen de schade die wordt toegebracht aan diersoorten maar ook de schade aan hele ecosystemen. We hebben het hier over ecocide en dat moet veel serieuzer worden genomen”.