‘Kerst is het feest van het licht en vrede. We vieren het leven en kijken extra naar elkaar om. Het eten van dieren, waar altijd meerdere vormen van geweld aan te pas zijn gekomen, valt niet in lijn met de kerstgedachte. Maar hoe geweldig is het dat de vegan keuken zo gegroeid en ontwikkeld is de afgelopen jaren. Of je nou een groot gebraad of een verfijnd gerechtje op het menu wilt zetten, er zijn fantastische diervriendelijke opties te over! En wat smaakt er nou lekkerder dan het idee dat niets of niemand voor jouw menu heeft hoeven lijden of overlijden. Vrede op aarde, vrede op je bord.
Deze drie recepten misstaan dan ook niet op een kersttafel met hun feestelijke uitbundigheid. De salade-cocktail is geïnspireerd op de klassieke krabcocktail die mijn ouders vroeger vaak serveerden als kerstig voorgerecht. De seitan-stoofpie zit vol rijke, warme smaken en is vrij eenvoudig te maken. Perfect voor een stressvrije kerst. De sticky toffee pudding is een rijk, winters dessert en smaakt heerlijk bij een kopje espresso of zwarte thee. Daar kun je je gasten echt mee verrassen!’
– Maartje Borst
Kijk voor meer diervriendelijke kerstmenu’s op maneatplant.com
Maartje Borst is vegan chef in hart en nieren. Sinds een aantal jaar runt zij in Amsterdam haar zaak Koffie ende Koeck waar allerlei bijzondere plantaardige lekkernijen worden geserveerd. Van haar hand verscheen al eerder Taart ende Koeck en onlangs verraste zij de wereld met haar nieuwe kookboek Elke Dag Feest. Botanische geuren en smaken verrijken haar creaties en haar bijzondere visie op de wereld en het leven kun je proeven in haar overheerlijke recepten. Zie hier voor meer info en haar nieuwe boek