Slide SAM The pig who met the sun after years of darkness SUPPORT My Mom Sam

Overlever, moeder en briljant wezen. Sam is dat allemaal en nog zoveel meer.
En dit is haar verhaal…

Maak kennis met

Sam

In februari 2021 werd het zwangere varken Sam gered door Stichting Melief. Hiervoor was ze niet meer dan een nummer in de vleesindustrie, gefokt om ruim negen jaar als ‘biggenmachine’ te dienen. In die tijd bracht ze 240 biggen ter wereld. Nooit kreeg ze de kans om haar baby’s te zien opgroeien of de ruimte om ze te bemoederen. Haar redding bracht daar gelukkig verandering in. Op 16 maart 2021 beviel Sam van haar laatste nest, met het vooruitzicht dat zij haar biggen groot zou kunnen zien worden. Sam ontsnapte dus haar lot, een lot dat jaarlijks zo’n 1,5 miljard varkens ondergaan (ongeveer 4,1 miljoen per dag).

 

Op een gegeven moment had ‘haar’ boer te veel zwangere zeugen, waarvoor hij niet genoeg ruimte had. Sam, die op dat moment ook zwanger was, zou naar de slacht gestuurd worden omdat ze al een ouder varken was. Door een toevallige samenloop van omstandigheden kwam zij niet aan bij het slachthuis, maar bij Gnadenhof Melief. Noem het geluk. Noem het meant to be.

 

Op de dag dat ze aankwam bij Melief duwde Sam voorzichtig haar neus uit de trailer. Nog nooit had ze andere dieren dan varkens gehoord, nog nooit had ze frisse lucht geroken of direct zonlicht op haar huid gevoeld en nog nooit in haar leven had ze zich als een normaal varken kunnen gedragen. Met appeltjes en lieve, zachte woorden werd ze rustig naar haar nieuwe stal geleid. Een grote ruimte voor haar alleen met stro op de grond en warmtelampen aan de muur. Hier kon ze bijkomen en toeleven naar de geboorte van haar kinderen. Velen zouden zeggen dat Sam niet zou weten hoe te bemoederen. Dat ze niet zou weten hoe een nest te maken. Dat tralies moesten voorkomen dat ze op haar baby’s zou gaan liggen. Maar niets bleek minder waar. Veel had ze nog nooit meegemaakt, maar één ding is altijd intact gebleven: hoe ze een veilig nest van stro moest maken voor haar kroost. Dus nadat ze haar angst had overwonnen dook ze in haar nieuwe bed en begon ze meteen te nestelen. Na zo’n drie weken bij Melief sloot Sam vrede met haar nieuwe omgeving, kon ze ontspannen en werden haar baby’s geboren. Elf biggen om precies te zijn, die het licht zagen in een veilige ruimte, geliefd en verzorgd door hun kundige nieuwe hoeders en moeder Sam. Maar Sam had niet veel hulp nodig, ze wist precies wat ze moest doen. Zachtjes, maar stevig duwde ze de biggetjes een voor een opzij wanneer ze even wilde rusten of als er melk gedronken moest worden.

 

In de herfst van 2023 is Sam heengegaan. Haar oude dagen heeft ze in rust doorgebracht, omringd door mensen en dieren die van haar houden. In de 2,5 jaar dat ze bij Melief woonde, heeft ze leren genieten van pompoenen en eikeltjes, zonnebaden en modder op haar huid. Haar baby’s zijn onder haar toeziend oog op ontdekking gegaan, hebben avonturen beleefd en zijn volwassen geworden op Meliefs prachtige plek, beschermd door vele harige en niet-harige wezens.

 

Stichting House of Animals was betrokken bij de redding van Sam en heeft haar bijzondere reis gedocumenteerd voor de campagne ‘My Mom Sam’ op Instagram en de documentaire genaamd Sam, die in de loop van 2024 uit zal komen. Dit alles ter ere van haar, haar geschiedenis, haar toekomst, haar baby’s en haar ontelbare hoeveelheid soortgenoten die elk jaar wereldwijd worden geslacht. Zij worden herinnerd.

Voor dieren is het leven net zo belangrijk als voor ons. Laten we de verbinding maken.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

sambassadors